Кападокия - Коня - Гьореме - земя на история и природни чудеса

Дата на екскурзията

13-10-2020

Държава/Град

Маршрут: София - Анкара - Соленото езеро - Юргюп - Зелве - Аванос - Гьореме - Ючхисар - Каймакл - Коня - Бурса - София

6 дни / 5 нощувки / 5 закуски / 5 вечери

 

1 ден: Благоевград - София - Анкара

Отпътуване от стара автогара ( Кончето ) в 03:30 ч., Ч София от ул. Оборище и пл. Ал. Невски в 05: 00ч. за Анкара. Пристигане в турската столица вечерта. Настаняване в хотел 3 *. Вечеря. Нощувка / 1 /.

2 ден: Анкара - Соленото езеро - Кападокия

Закуска. Обиколка на Анкара с местен екскурзовод: мавзолея на Ататюрк, Национален площад с конната статуя на Ататюрк, Цитаделата на Анкара, с прекрасна панорамна гледка към града, музей на Анадолските цивилизации. Отпътуване за Кападокия. По пътя фото пауза на Соленото езеро (Тузгьол), разположено на 905 м надморска височина. Отпътуване за Кападокия. Настаняване в хотел 3 *. Вечеря. Нощувка / 2 /.

3 ден: Кападокия - Юргюп - Аванос - Гьореме

По желание - възможност за разходка с балон над Кападокия, едно от най-вълновите и незабравими изживявания в живота на човека. / Тръгване от хотела към 5:30, при разсъмване на издигане с балон на височина 800 м. - разходката продължава около 1 час, денят за провеждане на мероприятието може да бъде сменен в резултат от метеорологичните условия /.
Целодневна екскурзия в Кападокия. Екскурзията започва с посещение на долината Долина Дервент е известна още като долина на въведеното или Розовата долина. Свободно време за разходка в град Юргюп. Посещение на долината Долината Зелве (долината е осеяна със скални църкви и „вълшебни комини”, тя е една от най-ранното заселени и най-късно изоставени монашески долини в). Екскурзия продължава в местността Паша багъ. Посещение на градчето Аванос, древната Ванеса, разположено на двата бряга на р. Казал ърмак („Червената река”, най-дългата река в Турция). Градът е известен заради грънчарството - занает, зародил се по тези места още от времето на древните анатолийски племени хети. Свободно време и възможност за обяд. Посещение на традиционно грънчарско ателие. Разходка в Национален парк Долина Гьореме се намира в списъка на Световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО от 1985 г. Разгледайте се световна версия, уникално доказателство за силата на византийското изкуство и след иконоборческия период. Възможност за посещение на крепостта Ючхисар - една от главните туристически атракции и архитектурни чудеса в Кападокия, от чиито връх се откриват зашеметяващи гледки. Завръщане в хотела. Вечеря. По желание - посещение на подемен ресторант с богата фолклорна програма. Менюто включва плодови салати, ядки и напитки местно производство - без лимит. Нощувка / 3 /. Възможност за посещение на крепостта Ючхисар - една от главните туристически атракции и архитектурни чудеса в Кападокия, от чиито връх се откриват зашеметяващи гледки. Завръщане в хотела. Вечеря. По желание - посещение на подемен ресторант с богата фолклорна програма. Менюто включва плодови салати, ядки и напитки местно производство - без лимит. Нощувка / 3 /. Възможност за посещение на крепостта Ючхисар - една от главните туристически атракции и архитектурни чудеса в Кападокия, от чиито връх се откриват зашеметяващи гледки. Завръщане в хотела. Вечеря. По желание - посещение на подемен ресторант с богата фолклорна програма. Менюто включва плодови салати, ядки и напитки местно производство - без лимит. Нощувка / 3 /.

4 ден: Кападокия – Каймаклъ - Коня

Закуска. Отпътуване за Коня – религиозното сърце на Турция. По пътя се разглежда един от най-големите и най-интересните подземни градове в района– Каймаклъ - датиран от второто хилядолетие преди новата ера. Той достига до около 80 м. дълбочина и е разположен на осем етажа под земята, съставен е от вкопани във вулканичните скали жилищни и обществени помещения свързани с тунели. Пристигане в Коня и посещение гробницата на ислямският философ Мевляна Джелаладдин Руми от ХІІІ век. Създател на учението и ордена на въртящите се Дервиши - търсещи любов, толерантност и познание, чрез практиката на въртене - изпадайки в подобно на транс състояние. Настаняване в хотел. Свободно време за разходка в централната част на града. Вечеря. Нощувка /4/.

5 ден: Коня - Бурса

Закуска. Отпътуване за Бурса. По пътя разглеждане на гроба на турския всепризнат и обичан хитрец Настрадин Ходжа в Акшехир и кратка фотопауза на алеята с хумористичните му паметници. Пристигане в Бурса, градът е изпълнен с градини и паркове и често е наричан „Зелена Бурса“. Вечерно разглеждане на забележителностите на Бурса - Керван сараите в центъра на града и най-голямата джамия - Улу Джами - с 20 блестящи малки купола и забележителен шадраван (фонтан) във вътрешната и част. Настаняване в хотел. Свободно време. Вечеря. Нощувка /5/.

6 ден: Бурса - София

Закуска. Свободно време за сутрешно кафе при една от забележителностите на Бурса - Стария чинар Инкая. Разглеждане на етнографският комплекс и панорамната площадка, където се намират гробниците на първите османски владетели Осман и Орхан Бей. Отпътуване за България. Пристигане в София и Благоевград късно вечерта на ул. Оборище и пл. Ал. Невски.

Цена:  лв. - Възрастен в двойна стая

             лв. - Единична стая

             лв. - Цена на 1 дете (0-11.99) с 2-ма въз. в стая

Цената включва

  • Транспорт с лицензиран автобус 2*/3*
  • 5 нощувки със закуски и 5 вечери /без напитки/, от които 1 в Анкара в хотел 3*, 2 в Кападокия в хотел 3*, 1 в Коня в хотел 3* и 1 в Бурса в хотел 3*
  • Медицинска застраховка с покритие 5000 евро на ЗК Армеец за лица до 69г.
  • Туристическа програма в градовете и обектите по маршрута с лицензиран екскурзовод
  • Водач от агенцията

Цената не включва

  • Медицинска застраховка с асистанс на база 5000 евро за лица от 70 до 79г. - 9 лв. Лица над 80г не се застраховат! /ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗАПЛАЩАНЕ/
  • Разходи от личен характер
  • Входните такси на музейните обекти и допълнителни мероприятия: Допълнителни екскурзии

- Разходка с балон над Кападокия - около 150 евро, за деца до 12г. - 90 евро (заплаща се предварително)
- Разходка с камила - 30 евро (заплаща се предварително)
- Музеят на Анадолските цивилизации в Анкара - 20 турски лири
- Кападокия - Каймаклъ - 30 турски лири
- Гьореме - Музей на открито - 30 турски лири
- Ючхисар крепостта - 7 турски лири
- Зелве - вход за комплекса - 10 турски лири
- Гробницата на Мевляна, Коня - 5 турски лири, при групи над 14 човека се заплащат задължително и слушалки - 3 лири
- Посещение на подземен ресторант с богата фолклорна програма. (Менюто включва плодови салати, ядки и напитки, местно производство без лимит) - 20 евро (заплаща се предварително) - Посещение на Представление на Дервиши - около 25 евро

*ВАЖНО:

  • Допълнителни мероприятия се подават и се заплащат в офиса на агенцията преди отпътуването.
  • За проверяване на допълнителни екскурзии е необходим минимален брой от 20 записани туристически пътувания.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ:

Туристите да осигурят още в България, които предвиждат да похарчат в съответните валути за посещавани държави.

Цена

Само за 0 лева