Екскурзия до САРАЕВО, Вишеград , Каменград, Дървенград, Върнячка баня

Дата на екскурзията

28-04-2024

Държава/Град

Маршрут : Благоевград - Върнячка баня - Вишеград - САРАЕВО - Дървенград - Благоевград

Програма :

1 ден: Благоевград - Калотина - Върнячка баня - Вишеград - около 600 км .

Преминаваме българо-сръбската граница при Калотина . Спираме за обяд, разходка и почивка във Върнячка баня. Върнячката баня е най-голямата сръбска балнеоложка курорт.

Отправяме се към Вишеград - около 200 км.

Преминаваме сръбско-босненската граница. Пристигане и настаняване в хотел „Вишеград“ .Вечеря и нощувка.

Вишеград: мост на река Дрина - една от най - изграждане на сгради в Босна за периода 15-19 век. Универсално производство на османската инженерна и архитектурна мисъл, нетипини за Европа, характерни за Балканите. Дълъг 180 м. Дело на Синан , изградено по инициатива на Мехмед паша - Сокколу, поради което е известно като Мостът на мехмед Паша Соколович. Символизиране на връзката между етносите в Босна. Известен е още от романа на Иво Андрич "Мостът на Дрина". Част е от списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство.

Каменград - построен от Емир Кустурица .

 

2 ден: Вишеград - Сараево

Закуска: 08:00 ч.  След закуска разгледаме централните улици на Вишеград и   Каменград, известен още като Андричград, етноселище, разположено в самия Вишеград. Това е вторият проект на босненския  режисьор Емир Кустурица - комплекс, в който се смесват архитектурни стилове от всички исторически епохи на Балканите. В него има църква, театър, магазини, кафенета, ресторанти.В центъра на импровизираното градче се намира паметникът на писателя Иво Андрич. Отпътуваме за столицата Сараево.   Сараево (Sarajevo) е заобиколен от Алпите,а през града преминава река Милячка. Сараево е известен с това, че в града си съжителстват  четирите основни религии  –  в историческия център една до друга се извисяват православна църква, католическа катедрала,джамия и синагога.Туристическо място за посещение е и Латинският мост, пчечално известен с убийството на австрийския престолонаследник Франц Фердинанд.

Пешеходната обиколка заедно с местен екскурзовод включва старите улици, построени през различни епохи - османска , австроунгарска и сръбска. Любимо място за туристите е Баш чаршията със своите дюкяни от началото на 20 век. Посещава се и старинният храм от 6-ти век, в който се пазят мощите на Света Текла.

Свободно време, вечеря и нощувка в хотела.

3 ден: Сараево – Дървен град– Благоевград

Закуска:07:30  .Отправяме се към границата и Дървен град.                                                               

Дървенград: Построен е на слънчев хълм, наречен Мечавник, в покрайниние на курортното градче Мокра гора. Кустурица го забелязва за първи път по време на снимките на филма  " Животът е чудо" през 2003. Мечавник е етно село с 20-30 къщи, изцяло направени от дърво в стила на старите сръбски села. В комплекса си има всичко, което ще намерите и в истински град - площад, улици, църква, кино, басейн, 2 ресторанта, кафе - сладкарница и дори затвор.  В града живее известният режисьор Емир Кустрица.                                                                                                               

По желание и възможност : пътуване със стария влак-музей " Носталгия" по железницата " Шарганска осмица".                                                                                                                            

Отпътуваме за България. Пристигане в Благоевград през ноща.                                                         

Цена: 395 лв. - при минимален брой пътуващи 16.

При по-малко от 16 туристи - доплащане 20 лв.

Цената включва: транспорт с автобус  2 / 3 *; 2 нощувкш със закуски и вечери в двойни и тройни стаи; всички пътни такси по маршрута; екскурзовод от агенцията по време на пътуването; местен екскурзовод в Сараево; медицинска застраховка с 5000 евро покритие; за лица над 65 г. – доплащане 5 лв.                                                                                           

Цената не включва:                                                                                                      

- входни такси;

- sity данък - плаща се на място; - лични разходи;

 - доплащане за единична стая: 50 лв.

Цена

Само за 395 лева